Gratis verzenden vanaf €25.

Overstroming

Onze overheid besteedt gelukkig veel tijd en geld aan het veilig houden van Nederland. Maar ze geven ook toe dat het niet uit te sluiten is, dat het een keer mis gaat. 

Hoge waterstanden komen vaak doordat de rivieren die ons land binnenstromen veel water te verduren krijgen uit hogere gebieden in Duitsland, Oostenrijk en andere landen.

Wat doe je als het water jouw straat of wijk blank zet? We hebben de belangrijkste tips op een rijtje gezet.

Drinkwater: De kraan werkt gewoon in dit soort gevallen. Mocht het toch niet zo zijn, gebruik dan gebotteld water uit je voorraadkast of gebruik een waterfilter om omgevingswater drinkbaar te maken.

Voedsel: Gebruik hiervoor je noodvoorraad voedsel. Nog geen noodvoorraad? Lees onze blog die we hier een tijdje geleden hebben gemaakt.

Electriciteit: Water en electriciteit gaan niet lekker samen. Zorg voor goed opgeladen telefoons, eventueel een powerbank en schakel de stroom en het gas uit als het water je huis bereikt. 

Barricadeer: Nederlandse huizen kunnen een overstroming prima aan. Het barricaderen van ramen en deuren met zandzakken is een kleine moeite, maar voorkomt heel veel schade. En ondanks dat die schade waarschijnlijk verzekerd is, zit niemand er op te wachten om de hele vloer en meubels te gaan vervangen vanwege waterschade. Barricadeer daarom deuren en ramen met zandzakken of met zand gevulde plastic zakken. Dat zand kan uit je achtertuin komen of de plaatselijke zandbak. 

Radio: Op de lokale radio wordt vaak aangegeven hoe hoog het water gaat stijgen en welke gebieden risico lopen . Zorg dat je een noodradio hebt en dat je de frequenties van jouw regio weet. 

Evacueer: Gelukkig heeft de overheid altijd materieel en personeel klaar staan om jou te helpen met veilig wegkomen uit een rampgebied. En je huis is stevig genoeg om water aan te kunnen. Mocht het toch noodzakelijk zijn om je locatie te verlaten, hou dan rekening met de volgende tips: 

  • Gebruik alleen een auto op plekken waar het water lager staat dan je knie. Anders gaat je auto het begeven en worden je problemen nog groter.
  • Zorg dat je naar hoger gebied gaat. Dit kan ook een verdieping zijn in een flat iets verderop. Mensen zijn in dit soort tijden vaak opvallend bereid om elkaar te helpen. Dat is veiliger dan een wandeling door koud en snelstromend water in een omgeving die is beschadigd door de natuur. 
  • Moet je toch door water heen, gebruik dan een stok (bezemsteel, hockeystick, etc.) om te prikken waar je loopt. Dat geeft ook evenwicht. Maak een rij met de sterkste voorop en neem steeds kleine stapjes. Waar mogelijk, neem droge kleren mee voor als je uit het water komt. 

Heb je niet alles in huis om je voor te bereiden? Kijk dan eens bij onze losse producten en kant-en-klaar pakketten.

 

 

Meer artikelen

Zoek in de winkel