Gratis verzenden vanaf €25.

Op tijd voorbereid

Wat kan je, naast het aanschaffen van een noodpakket, doen om goed voorbereid te zijn op een noodsituatie?

Hieronder de belangrijkste punten, in willekeurige volgorde:

  • Check regelmatig je noodpakket. Wij doen dat zelf iedere drie maanden. Check de houdbaarheid van het eten en raak bekend met de inhoud van het pakket. Een kleine reminder in de agenda helpt ons om dit niet te vergeten.
  • Hoe fitter je bent, hoe beter je gaat kunnen handelen in een noodsituatie. Een goede basis fitheid is natuurlijk belangrijjk voor veel redenen. Fitheid komt in vele vormen en er is op internet veel te vinden over wanneer je fit bent. Onze checklist: Kan je de trap op lopen zonder te hijgen? Kan je twee uur wandelen? Kan je drie kilometer rennen zonder te stoppen? Kan je vijf pushups? Als het antwoord NEE is op één of meerdere vragen, dan ben je niet fit en is het tijd om aan de slag te gaan. Er zijn honderden websites met informatie over hoe je veilig en gezond fitter kan worden. Bij twijfel, loop eens bij de sportschool naar binnen. Daar zijn altijd mensen die je op weg kunnen helpen.
  • Ga met klachten naar de huisarts, blijf er niet mee rondlopen. Nogmaals, hoe fitter je bent, hoe gemakkelijker het gaat zijn. Pijn in je rug is vervelend, maar pijn in je rug terwijl je moet dealen met een noodsituatie is ronduit vreselijk.
  • Hetzelfde geldt voor de tandarts. Achterstallig  ‘onderhoud ‘ aan je gebit kan je genadeloos opbreken als die ene kies net begint te zeuren als jij onmogelijk bij de tandarts kan komen.  
  • Zorg dat je zonder navigatie de weg weet naar het dichtsbijzijnde politiebureau, ziekenhuis en telefooncel.
  • Zelf om kunnen gaan met de inhoud van een EHBO koffer is belangrijk. Het meest voor de hand liggende is het volgen van een EHBO crusus. In onze ogen een zeer goede investering in de gezondheid van jou en je omgeving, maar met minder kan het misschien ook. Probeer een BHV cursus te doen via je werk, laat het je eens uitleggen door iemand die je kent en er verstand van heeft of zoek filmpjes op youtube. 
  • Zorg dat je de contactgegevens hebt opgeschreven van je naasten en van andere instaties, zoals de gemeente. In onze pakketten hebben we hiervoor een handig formulier toegevoegd.
  • Leer je buren kennen. Dit heeft vele voordelen, maar in een noodsituatie moet je het samen zien te overleven.
  • Verhelp achterstallig onderhoud aan je huis. Denk hierbij aan dingen die de veiligheid van je huis verzwakken, zoals dat slot van de achterdeur dat heel moeilijk open en dicht gaat.

Tot slot: Het is helemaal mooi als je af en toe gaat testen hoe het is om het een dag of paar dagen zonder bepaalde basisvoorzieningen te moeten doen. We begrijpen dat die drempel misschien te hoog is voor veel mensen, maar we wilden het toch even hebben gezegd ;)

Nog geen noodpakket? Geen paniek. Bekijk hier onze checklist of onze samengestelde pakketten

Meer artikelen

Zoek in de winkel