Gratis verzenden vanaf €25.

Een noodsituatie! En nu?

 

Een noodsituatie! en nu?Het kan gebeuren. Een noodsituatie waarbij je bijvoorbeeld zonder licht, water en internet komt te zitten. En dat komt altijd onverwachts. Als je twijfelt of je voorbereiding goed is, check dan deze pagina, waarin we kort en bondig uitleggen hoe je je simpel maar effectief kan voorbereiden op een noodsituatie. Hieronder onze stappen om enkele dagen te kunnen zonder basisbehoeften:

 

 •  Gebruik je verstand. Dit doe je door rustig te blijven en te accepteren dat er een noodsituatie gaande is. Paniek en stress helpen niet. Actie en verstand wel. Gezond verstand is volgens alle survival experts je belangrijkste wapen.
 • inventariseer de gezondheid van jou en de mensen om je heen. Verleen hulp waar nodig. 
 • Bepaal of je huidige locatie veilig is. Zolang je huis niet op instorten staat en het water niet binnen staat, zouden wij altijd adviseren om de eerste dagen vanuit huis te opereren. Het is een vertrouwde omgeving en alle materialen zijn binnen handbereik.
 • Als er geen accuut gevaar dreigt, inventariseer dan wat je in huis hebt. Verzamel je noodpakket en je noodvoeding op 1 centrale plaats. Inventariseer wat er ook aan voedingsmiddelen in de koelkast liggen en op andere plekken in het huis. (vergeet niet om te checken in de bijkeuken, auto en sporttassen, daar ligt opvallend vaak nog voedsel)
 • Bewaar je noodvoorraad tot het laatst! Eet eerst de dingen in de koelkast op. Als je het in de koelkast laat liggen, dan kan het vaak nog wel even mee. Bij twijfel niet opeten. Je lichaam kan namelijk best een tijdje zonder eten. Maar op hol geslagen darmen kunnen een noodsituatie vele malen erger maken. Zodra de koelkast leeg is, begin je aan de open verpakkingen met eten die tot de ‘gewone ‘ voedselvoorraad horen. Vaak kan je hier al een paar dagen mee uit de voeten. Pas als allerlaatste breek je de noodvoorraad aan. Probeer te rantsoeneren op minimaal een week. Zo gaat je lichaam direct wennen aan weinig eten en schiet je niet in de stress als na een paar dagen er nog geen structurele oplossing is voor de noodsituatie.
 • Begin meteen met genoeg drinken. Genoeg is bij voorkeur 2 liter per dag, maar altijd meer dan 1 liter per dag. Drink geen alcohol. Het is slecht voor je lijf en voor je gezonde verstand. Gooi het niet weg. Wellicht kan je het later nog ‘ruilen‘ met andere mensen voor middelen waar je wel wat aan hebt.
 • Verzamel informatie over de situatie. Win informatie in bij buren, mensen op straat, maar vooral bij mensen van overheidsdiensten die ongetwijfeld in grote getalen aanwezig zijn. Oordel op basis van alle ingewonnen informatie continue of je op een veilige plek bent en wat jij moet doen om die veiligheid te handhaven.
 • Vermijd grote groepen mensen. Niet iedereen is zo goed voorbereid als jij. Dorst en honger geven stress aan mensen. En mensen met stress zijn gevaarlijk. Goed voorbereide mensen tref je over het algemeen niet op dergelijke plekken.
 • Vermijd gevaar en situaties met onguur volk. Noodsituaties hebben een aantrekkingskracht op criminaliteit. Vermijd confrontaties en zorg dat je huis goed is afgesloten. Ook als je op dat moment zelf thuis bent.
 • Begin met het verzamalen van eten en drinken. Ook als je genoeg hebt, want je weet nooit hoe lang het gaat duren. Probeer tankstations en andere plekken waar bijvoorbeeld snoepautomaten staan. Neem hiervoor je noodvoorraad cash geld mee (zowel biljetten als munten). Vermijd de supermarkt, want daar gaan alle andere mensen al naar toe. Waar jij, goed voorbereid, op een rustige manier te werk gaat, gaan andere misschien op een minder sociale manier op zoek naar voedsel en water. Bij twijfel, verlaat de betreffende plek en zoek door op een andere plek. Zeker in een stad is in de eerste dagen genoeg voedsel te krijgen.
 • Rust genoeg. Een dergelijke situatie kost veel energie en je krijgt vermoedelijk minder eten binnen. Een getrainde commando of filmheld kan misschien een nacht zonder slaap, maar wij  ‘gewone mensen‘ hebben slaap nodig om mentaal en fysiek te kunnen presteren.

Nog geen noodpakket? Geen paniek. Bekijk hier onze checklist of onze samengestelde pakketten

 Check ook onze facebook pagina. Hier geven we regelmatig extra tips & trics.

Meer artikelen

Zoek in de winkel